Moestuinman werkt veel met vrijwilligers, zoals bij verschillende buurtmoestuinen, De Voedseltuin of in de shiitake kwekerij. Onze vrijwilligers zijn divers en hebben verschillende drijfveren of achtergrond.
We bieden verschillende vrijwilligersplekken bij de voedselbossen werkgroep. Lijkt het je leuk, maar wil je eerst even komen kijken of ‘proefdraaien’? Maak dan een kennismakingsafspraak of ga een keer mee op een van onze fietstochten langs deze mooie locaties en projecten.
Na twee jaar op verschillende locaties experimenteren met shiitake paddenstoelen kweken heeft Moestuinman in 2014 Trompenburg Tuinen & Arboretum bereid gevonden om een deel van hun arboretum ter beschikking te stellen voor een shiitakekwekerij. Een beschut bosachtig hoekje (richting De Uithoek/Theehuis) bleek een ideale plek voor de met shiitakebroed geënte eikenhouten stammen. Het bestaande ecosysteem is op geen enkele wijze verstoord – er is alleen een waardevol eetbaar element aan toegevoegd.
Moestuinman beheert de locatie samen met een aantal vrijwilligers en verkoopt met shiitake geënte stammetjes voor kweek in eigen tuin.
We bieden verschillende vrijwilligersplekken bij de shiitakekwekerij. Lijkt het je leuk, maar wil je eerst even komen kijken of ‘proefdraaien’? Maak dan een kennismakingsafspraak of ga een keer mee op een van onze fietstochten langs deze mooie locaties en projecten.
Kort na de aanleg van Voedselbos Kralingen legt Moestuinman een tweede voedselbos aan, wederom in samenwerking met Food Forestry Netherlands – dit keer op het terrein van Natuurtalent in Schiebroek. Voorheen was het een schooltuinencomplex, in 2012 op last van de gemeente gesloten en vanaf januari 2014 onder beheer van Talentfabriek010.
Voedselbos Schiebroek (1500m2) is ingericht als een productie locatie met gewassen als perzik, nashi-peer en szechuanpeper bomen, varens, groot Japans hoefblad, daglelies en Chinese bramen.
Het speelplein van Vrije School Vredehof grenst aan de revalidatietuin van verzorgingshuis Pniël. Samen met Pniël werd o.a. het Oranjefonds aangeschreven en werd er een budget beschikbaar gesteld om de revalidatietuin om te toveren tot een eetbare natuurtuin. Naast therapeutische tuin voor de bewoners van het verzorgingshuis dient het ook als schooltuin voor de vrije school. Een mooie kruisbestuiving.
De realisatie van dit project illustreert als geen andere de filosofie van Moestuinman: in plaats van alles zelf te willen kunnen, wordt er een samenwerkingsverband aangegaan waarbij het juiste talent op de juiste klus wordt ingezet. Wouter van Eck wordt benaderd voor het uitwerken van het beplantingsplan, Jeroen Hooijmeijer en Holger Beek voor de praktische uitvoering, Ragnhild Diepens voor het tekenen van de ontwerptekening, Iris Adric voor de ondersteunende werkzaamheden.
De tuin is in het voorjaar van 2015 feestelijk geopend samen met de vrijeschoolkinderen, bewoners van Pniël en buurtbewoners.
Eerst werd deze locatie gebruikt als opslag voor de shiitake kwekerij en inmiddels is deze plek omgetoverd tot een voedselproductieplek. In Forest Garden Crooswijk staan onder andere Zilverbessen (olijfwilg) en Aqebia (schijnaugurk).
Op deze relatief donkere locatie staan voedselgewassen die goed gedijen onder schaduwrijke omstandigheden.
Dat een sier- en verblijfstuin ook eetbaar kan zijn, is goed te zien bij VTV de Venhoeve. Als buitenverblijf is deze volkstuin (gelegen op een volkstuincomplex in Kralingen) primair een plek voor het gezin tijdens warme dagen.
Samenzijn, ontspanning en spelen voor de kinderen zijn de belangrijkste functies van deze groene oase in de stad. De beplanting is afgestemd op de wens om kinderen hier te laten ‘snoepen’ van al het eetbaar groen en daarnaast functioneert de tuin o.a. als saladebar voor de lunch.
Voedselproductie is hier dus niet het hoofddoel, maar staat het in dienst van een prettige verblijfstuin met genoeg lekkers voor jong en oud!
Op een deel van het Nieuwe Plantage Park dat grenst aan verzorgingshuis Aafje is in 2013 Voedselbos Kralingen gestart.
Het initiatief is ingezet als voedselbos; met meerjarige eetbare beplanting. Het project is ontstaan vanuit het (tijdelijke) buurtmoestuin Kralingen-West. In de zoektocht naar een (toekomstige) permanente plek werd in het park een geschikte locatie gevonden en met toestemming van de gemeente zijn in december 2013 de bomen en struiken aangeplant. Naarmate het project zich ontwikkelt zal de kruidlaag nog worden aangeplant wanneer de bodem en omstandigheden hiervoor geschikt(er) zijn.
Voedselbos Kralingen heeft een vrijwilligerswerkgroep die werkt aan de bekendmaking, achterliggende principes en doorlopende activiteiten voor jong en oud.
Sinds januari 2015 is Moestuinman een nieuw experiment aangegaan; private tuinen inzetten voor voedselproductie. Vele vierkante meters in de stad bestaan uit verwaarloosde tuinen – tuinen met meters hoog onkruid die veelal gebruikt worden als afvalopslag. Omwonenden hebben er last van, woningcorporaties kampen ermee én kostbare grond ligt er ongebruikt bij.
Daar waar anderen een probleem zien, ziet Moestuinman kansen: in plaats van de bewoners dwingen om de tuinen te onderhouden, kunnen de tuinen onder (collectief) beheer geplaatst worden (eventueel i.s.m. woningcorporaties) en ingezet worden voor voedselproductie.
Zo vonden de bewoners van een studentenhuis in Kralingen het een prima plan om hun tuin ter beschikking te stellen voor dit experiment. De tuin is leeggeruimd en ingeplant met vaste eetbare beplanting en wordt nu in samenspraak met de bewoners beheert door Moestuinman.
In 2011 is buurtmoestuin Kralingen-West gestart op het braakliggend terrein grenzend aan de Oudedijk-speeltuin. Sinds 2015 is de buurtmoestuin verder gegaan als buurtproject (S)Moes in het park de Nieuwe Plantage, schuin tegenover Voedselbos Kralingen. Moestuinman is niet meer actief betrokken bij (S)Moes, maar ondersteunt wel waar mogelijk.
De tuin is opgezet volgens de principes van de permacultuur. De buurtbewoners werkten op vaste meewerkavonden aan het telen van groenten, fruit en (eetbare) bloemen. Er werd gebruik gemaakt van het gereedschap en de kas van het naastgelegen BuurtLAB.
Meer zien? Ga naar gerealiseerde tuinen.
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer informatie
We maken gebruik van cookies om o.a. het aantal bezoekers op onze website te meten.