Jaarcursus voedselbossen 2020

Jaarcursus Voedselbossen

Maart 2020
Voedselbossen: landbouw en natuur

Deze jaarcursus combineert theorie, praktijkervaring en ontwerp. Een gedegen basis om zelf succesvol aan de slag te gaan! Thema’s zijn: methodes, soorten, productie, planologie, aanleg en beheer en ecologische principes. De cursus is voor geïnteresseerde professionals met opleiding of ervaring in bijv. (biologische) landbouw, bosbouw, natuurbeheer, groen onderwijs, planologie, groenbeleid, ontwerp of architectuur. Hoofddocenten zijn Max de Corte, Malika Cieremans en Wouter van Eck m.m.v. gastdocenten.

De cursus duurt 10 dagen van maart t/m november 2020.

 

Programma

Goed ontworpen voedselbossen combineren twee werelden die (te) vaak gescheiden zijn: landbouw en natuur. Deze benadering is voor ons land nog vrij nieuw. De eerste resultaten zijn echter zeer positief.

De Jaarcursus Voedselbossen biedt je voldoende kennis om zelf in de toekomst succesvol aan de slag te kunnen met voedselbossen.

In deze Jaarcursus Voedselbossen worden belangrijke ontwerpvaardigheden behandeld. Je leert hoe je rekening houdt met bodem, waterhuishouding en microklimaat. We benutten daarbij de ervaringen van gevestigde voedselbossen.

Tijdens de cursus wordt ook ingegaan op de ecologische principes die belangrijk zijn voor voedselbossen, zoals opbouw van bodemvruchtbaarheid, goede bestuiving en natuurlijk plaagbeheer. Daarbij combineren we theorie en praktijk. Gedurende het jaar ervaren we het samenspel tussen de hoge biodiversiteit en de rijke productiviteit van voedselbossen.

Verder komen aan bod: soortenkeuze en beplantingsschemas, planologie, verdienmodellen, aanleg, beheer, oogst en afzetmogelijkheden van producten uit voedselbossen.

Tijdens de lesdagen worden afwisselende werkvormen ingezet.

 

CURSUSDATA 2020

Om de theorie en praktijk door de seizoenen heen goed te kunnen volgen, heeft de cursus FoodForest Ketelbroek als hoofdlocatie. Daarnaast zullen er andere professionele voedselbossen worden bezocht.

 

De data voor 2020 (groep B):

  • Lesdag 1: 27 maart
  • Lesdag 2: 24 april
  • Lesdag 3: 15 mei
  • Lesdag 4: 13 juni (let op: zaterdag ipv vrijdag)
  • Lesdag 5: 26 juni
  • Lesdag 6: 17 juli
  • Lesdag 7: 12 september (let op: zaterdag)
  • Lesdag 8: 9 oktober
  • Lesdag 9: 30 oktober
  • Lesdag 10: 20 november

 

Lestijden: 9.30u inloop, 10u start, afronding ca. 16.30u. De laatste lesdag sluiten we af met een gezamenlijke borrel, en optioneel aansluitend diner.

 

ORGANISATIE

Deze jaarcursus voedselbossen wordt aangeboden door een samenwerkingsverband van drie voorlopers in de Nederlandse voedselbos-wereld:

Wouter van Eck – FoodForest Ketelbroek
Malika Cieremans – CircleEcology.org
Max de Corte – Moestuinman.nl
Met zijn 3-en verzorgen ze de lessen en begeleiding van de cursusdagen door het jaar heen. Ook worden er gastdocenten bij betrokken, en gaan we op excursie naar andere locaties.

 

VOOR WIE

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze over voldoende achtergrondkennis beschikken om deel te kunnen nemen. Denk aan opleiding of ervaring op het terrein van natuurbeheer, (biologische) landbouw, bosbouw, groenbeleid, groen onderwijs, planologie, ontwerp en/of landschapsarchitectuur.

Er is ruimte voor minimaal 10 en maximaal 16 deelnemers.

 

AANMELDING & KOSTEN

De kosten voor de 10-daagse cursus zijn:

Particulier: 1.200 euro (incl. BTW, zonder specificatie)

Zakelijk: 1.200 euro excl. BTW (oftewel 1452 euro incl.)

Meld je nu aan via het INSCHRIJFFORMULIER (zie knop onderaan).

Mocht u de cursus door omstandigheden toch niet kunnen volgen, ontvangt u bij annulering tot 4 weken voor aanvang het cursusgeld terug.

Tip: Wacht niet te lang met aanmelden, want VOL=VOL! De ervaring van andere cursussen tot nu toe leert, dat ze meestal volgeboekt zijn. Mocht er geen plek meer zijn, kunnen we u op een wachtlijst plaatsen.

 

INFORMATIE

Heeft u nog vragen? Contactpersoon is Max de Corte:

E: max@voedselboscursus.nl T: 06-18 365 375

Docenten: Wouter van Eck, Malika Cieremans & Max de Corte
Data: maart 2020 start een nieuwe jaarcursus
Kosten:
€ 1200,-/€1452,-

96b85731-5353-40ee-aae2-53f0b60015e2

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer informatie

We maken gebruik van cookies om o.a. het aantal bezoekers op onze website te meten.

Sluiten