Gerealiseerde tuinen

Gerealiseerde tuinen

Montessori

Schoolplein Montessori Basisschool Schiedam (Primo Schiedam)

Een groep ouders heeft het initiatief genomen om het schoolplein bij Montessori Basisschool Schiedam te vergroenen. De basisschool en overkoepelende organisatie (Primair Onderwijs Schiedam) reageerden erg positief. Het plan is uitgegroeid tot een geheel nieuw, groen (80% eetbaar) speelparadijs.

 

De in het leven geroepen groenwerkgroep heeft alle kinderen en docenten betrokken bij het maken van een nieuw plan en aan de hand daarvan is er een prachtig ontwerp ontstaan.

 

Het budget wordt verworven uit subsidies en fondswerving, het restant is gedekt door Primo Schiedam. Het project is gerealiseerd met een uniek, transparant samenwerkingsverband van zelfstandige ondernemers, Montessori Basisschool (Directeur) en Primo Schiedam. Moestuinman (organisatie, administratie, coördinatie en uitvoering), Breek. Tuinontwerp en aanleg (ontwerp, coördinatie en hoofduitvoerder), De Snoepjestuin (beplantingsplan en uitvoering) en Speijer. Tuinontwerp en aanleg (bestrating en uitvoering) namen de klus op zich, in samenwerking met een tiental andere zzp’ers.

 

Deze prettige samenwerking, waarin er totale openheid is over de daadwerkelijk gemaakte kosten en uren, is enkel mogelijk met wederzijds vertrouwen. Moestuinman is daarom erg trots op het resultaat!

Moestuinman

Buurtmoestuin Crooswijkerzand

Begin 2015 was het projectplan rond voor de (tijdelijke) buurtmoestuin op het braakliggende terrein van het voormalige wandeloordgebied in Crooswijk.

 

De aanleg en het beheer is samen met de buurtbewoners gerealiseerd. Het ontwerp was een samenwerking tussen Max de Corte (Moestuinman), Ragnhild Diepens (Natuurlijk op Zuid) en Jeroen Hooijmeijer (Snoepjestuin).

 

Het resultaat is een mooie overzichtelijke moestuin met daaromheen een eetbare haag van diverse frambozen, bessen, lindes (eetbaar blad) en olijfwilgen (bessen en stikstofbinding in de bodem).

 

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor dit project. Lijkt het je leuk, maar wil je eerst even komen kijken of ‘proefdraaien’? Maak dan een kennismakingsafspraak of ga een keer mee op een van onze fietstochten langs deze mooie locaties en projecten.

Montessori

Speelplein BSO Didjeridoe Hillegersberg

Een positieve trend bij steeds meer scholen en kinderopvang is het vergroenen van de speelpleinen. Zo besloot ook buitenschoolse opvang Didjeridoe in Rotterdam Hillegersberg de stoep- en rubberen tegels inclusief wipkip en metalen klimrek in te ruilen voor een avontuurlijk groen speelplein met veel natuurlijke elementen en eetbare beplanting.

 

Architectenbureau Earthbound werd ingeschakeld om het ontwerp te maken. De wens was om zoveel mogelijk bestaand materiaal (lees: een gigantische hoeveelheid aan stoeptegels) te hergebruiken. Een leuke uitdaging voor Moestuinman! Samen met hoveniers en verwante geesten Jeroen Hooijmeijer en Holger Beek hebben we de stoeptegels tot drie enorme kruidenspiralen omgebouwd en volgeplant met een diversiteit aan kruiden, eetbare bloemen en bessenstruiken. Er zijn houtsnipperpaden aangelegd, wilgentunnels gevlochten en speelweides ingezaaid.

Moestuinman

Buitenplaats Spangen

Vlakbij Marconiplein ligt onder aan de dijk het mooie buurtinitiatief Buitenplaats Spangen. Ooit geïnitieerd door Creatiefbeheer en later overgenomen door bewoners met ondersteuning van Natuurlijk Spangen.

 

Het buurtproject was eind 2014 toe aan een kleine opknapbeurt en schakelde daarvoor Moestuinman in. In samenspraak met alle vrijwilligers werd geïnventariseerd wat de wensen en behoeftes waren en is er een ontwerpschets gemaakt voor de renovatie.

 

Van de helling tegen de dijk is een voedselbossage gemaakt en er zijn o.a. nieuwe moestuinbakken aangelegd.

Moestuinman

Speelplein Sleekoepel (BSO Bij De Hand)

Naar ontwerp van Earthbound Architecture & Coaching wordt Moestuinman gevraagd om de houtsnipperpaden, eetbare beplanting, stenen bankjes, groeneilanden (van hergebruikte stenen), wilgentunnels en hekwerk van speelplein de Sleekoepel te verzorgen.

 

In samenwerking met vaste partners Breek. Tuinontwerp en aanleg en De Snoepjestuin wordt deze klus uitgevoerd. Ook het snoeiwerk en het nodige grondverzet worden in samenwerking met verschillende andere zelfstandige ondernemers aangepakt.

 

Het resultaat is een groen speelplein voor grote en kleine kinderen!

Voedselbos_Vlaardingen

Voedselbos Vlaardingen (Stichting Voedselbos Vlaardingen)

In 2014 neemt het Rotterdam Forest Garden Netwerk de eerste stappen om aan de rand van (west) Vlaardingen een groot Voedselbos te realiseren.

 

Na een succesvolle fondswerving bij Provincie Zuid-Holland en Omgevingsfonds Schiedam-Vlaardingen is dit unieke project gerealiseerd.

 

Naast het produceren van voedsel zal deze prachtige plek gaan fungeren als voorbeeldlocatie en onderwerp van onderzoek (voedselbossen en biodiversiteit).

 

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor dit project. Lijkt het je leuk, maar wil je eerst even komen kijken of ‘proefdraaien’? Maak dan een kennismakingsafspraak of ga een keer mee op een van onze fietstochten langs deze mooie locaties en projecten.

Natuurspeelplek_HetPalet

Natuurspeelplek Het Palet (Leliezorggroep)

Na de prettige samenwerking bij het realiseren van De Geheime Tuin vroeg Leliezorggroep Moestuinman om te helpen bij het opknappen van de tuin bij buurthuis Het Palet in Prins Alexander.

 

Het Palet is een unieke samenwerking tussen Leliezorggroep, kerk, buurtbewoners en vrijwilligers. Naar idee van Moestuinman werd er samen met vaste partners Breek. Tuinontwerp en aanleg en De Snoepjestuin een ontwerp gemaakt voor een natuurlijke speelplek voor kinderen. Met uiteraard, eetbare beplanting.

 

Ook hier werd weer gewerkt vanuit wederzijds vertrouwen en openheid van zaken, met als resultaat een prachtige plek voor heel de buurt!

Moestuinman

Vrije School/Pniël – De Geheime Tuin

Het speelplein van Vrije School Vredehof grenst aan de revalidatietuin van verzorgingshuis Pniël. Samen met Pniël werd o.a. het Oranjefonds aangeschreven en werd er een budget beschikbaar gesteld om de revalidatietuin om te toveren tot een eetbare natuurtuin. Naast therapeutische tuin voor de bewoners van het verzorgingshuis dient het ook als schooltuin voor de vrije school. Een mooie kruisbestuiving.

 

De realisatie van dit project illustreert als geen andere de filosofie van Moestuinman: in plaats van alles zelf te willen kunnen, wordt er een samenwerkingsverband aangegaan waarbij het juiste talent op de juiste klus wordt ingezet. Wouter van Eck wordt benaderd voor het uitwerken van het beplantingsplan, Jeroen Hooijmeijer en Holger Beek voor de praktische uitvoering, Ragnhild Diepens voor het tekenen van de ontwerptekening, Iris Adric voor de ondersteunende werkzaamheden.

 

De tuin is in het voorjaar van 2015 feestelijk geopend samen met de vrijeschoolkinderen, bewoners van Pniël en buurtbewoners.

Meer projecten

Meer zien? Ga naar eigen projecten en locaties.

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer informatie

We maken gebruik van cookies om o.a. het aantal bezoekers op onze website te meten.

Sluiten