Moestuinman werkt bij kleine en grote projecten samen met verschillende partijen. Zo wordt per project de juiste kennis of kunde aangetrokken om een maximaal resultaat te behalen. Diverse soorten projecten worden gerealiseerd, maar de nadruk ligt op eetbaar, recyclen, groen en educatie met prachtige tuinen als resultaat.
Hieronder stellen de verschillende partijen zich voor en vertellen ze meer over de samenwerking met Moestuinman.
Gelooft in een natuurlijke overwegend plantaardige eet- en leefwijze, en probeert zoveel mogelijk (grote en kleine) mensen hiervoor te enthousiasmeren. Dit doet ze o.a. in de hoedanigheid van docente Natuurvoeding in het volwassenenonderwijs. Daarnaast verzorgt ze plantaardige kookworkshops en geeft kooklessen aan basisschoolkinderen. Naast kooklessen geeft ze – namens Moestuinman – ook tuinlessen en is ze vanuit haar opleiding in de permacultuur verbonden (geweest) aan verschillende gemeenschapstuinen en stadslandbouwprojecten in Rotterdam. Maakt sinds 2014 trots deel uit van het Moestuinman-collectief.
Breek Tuinontwerp en Aanleg is het permacultuur ontwerpbureau van Holger Breek. Sinds 2010 houd ik mij bezig met het ontwerpen van tuinen: schoolpleinen, buurttuinen, beleef-tuinen en particuliere tuinen. Bij alle projecten ben ik betrokken bij de aanleg. Kleinere particuliere tuinen doe ik vaak zelf, grotere projecten doe ik samen met anderen. Moestuinman is er daar één van. Sinds 2014 hebben wij aan verschillende projecten samen gewerkt. Een mooi voorbeeld is het schoolplein van de Montessorischool in Schiedam.
Word je als ondernemer ziek, dan heb je tijdelijk geen inkomen. Je wilt dit risico graag goed afdekken. Hoe doe je dat? Samen met andere ondernemers. In een broodfonds ondersteun je elkaar op vrijwillige en gelijkwaardige basis. Het broodfonds is bedacht door en voor ondernemers, die weten wat zij nodig hebben.
In 2014 is Broodfonds de Beschutting te Rotterdam opgericht, inmiddels bestaande uit bijna 50 zelfstandig ondernemers. Max is sinds het begin betrokken bij de oprichting van dit Broodfonds en is de eerste voorzitter. Geen makkelijke taak, omdat het vormgeven van een nieuwe vereniging nogal wat haken en ogen heeft. Max heeft een goede lange termijn visie en ziet het belang in van het creëren van een sterke basis. Bovendien is hij een fijne partner om als bestuurscollega te hebben. Naast oog voor het grotere geheel, blijft de persoonlijke noot voor hem voorop staan en dat is in een vereniging als dit een groot goed.
Vanuit mijn fascinatie voor het permacultuurprincipe van zorg voor de mens geef ik vanuit Leaves of Lien workshops en cursussen sociale permacultuur. Ik maak ook deel uit van de Europese nature connection community en vervlecht die kennis en vaardigheden met permacultuur.
Het samenwerken met Max voelde van bij de start erg natuurlijk aan. We krijgen vaak te horen dat we elkaar mooi aanvullen. Voor mij is Max een fijn mens en een pionier die het aandurft om de kennis uit de niche een platform te geven en voor meer mensen toegankelijk te maken.
Vanwege de crisis liep de nieuwbouw in Nieuw Crooswijk vertraging op. Een aantal bewoners van de wijk wilde op het lege terrein, waar in de toekomst weer gebouwd zal gaan worden, activiteiten voor de buurt organiseren. Stichting Crooswijkerzand werd opgericht en met financiële ondersteuning van de gemeente konden we beginnen. Een van de ideeën was een buurtmoestuin. Maar hoe begin je zoiets (als je er totaal geen verstand van hebt)? Moestuinman bood uitkomst. Na inventarisatie van onze wensen maakten zij een ontwerp dat samen met bewoners werd uitgevoerd. Vervolgens hebben we wekelijks samen in de moestuin gewerkt en zo ontzettend veel geleerd. Zoveel, dat we het komend seizoen een stuk zelfstandiger aan de slag kunnen.
Het Moestuinhuis is huis en bosrandtuin (400 m2) van Marly Bonten en Rob Vermaat.
Ze verwerken oogst uit het voedselbos, uit de permacultuur moestuin en uit het wild. Doen onderzoek naar nieuwe en oude methodes om dat voedsel te verwerken en te bereiden. Organiseren voedselbosproeverijen en –picknicks, en maken voedselboshapjes op bestelling.
Ook organiseren ze workshops en educatieve projecten over voedselverwerking uit voedselbossen en herstellende landbouw.
Ik (Marly) heb Max leren kennen via de voedselbossen werkgroep Rotterdam, vrij snel daarna zijn we gaan samenwerken in project Natuurgoed Ziedewij en bij de oprichting van de voedselboswerkgroep Barendrecht.
De open visie van Max inspireert mij en laat mij zien hoe duurzame samenwerkingsverbanden ons op weg helpen naar een meer duurzame toekomst.
Voedselbos expert en pionier Wouter van Eck is een vaste samenwerkingspartner als het gaat om educatie, ontwerp en aanleg van voedelbossen. Naast projecten van derden realiseert Moestuinman samen met Wouter diverse (kleine) Forest Garden voedselproductie locaties in Rotterdam.
Van grijze naar groene natuurlijke speelpleinen! De kinderen in steden groeien op met stenen speelpleinen die vaak een sluitpost zijn in de begrotingen van de nieuwbouw of verbouw. In veel gevallen zijn onze kinderen de verbinding met de natuur en waar ons eten vandaan komt kwijtgeraakt; ‘fruit en groente groeit in de supermarkt’.
Wij vinden dit een gemis in de ontwikkeling van kinderen en een gemiste kans voor scholen, kinderdagverblijven en BSO’s. Zij zullen immers straks gaan zorgen voor onze leefomgeving; de aarde. Het is belangrijk om in een vroeg stadium bewustzijn te kweken bij de generaties die na ons komen. Earthbound vergroent schoolpleinen middels hergebruik van reeds aanwezige elementen en voegen natuurlijke speelaanleidingen en materialen toe. Wij geloven dat kinderen in een natuurlijke omgeving geïnspireerd raken om te ontdekken, groeien en veilig leren te spelen. Het stimuleert creativiteit, een voorzichtige natuurervaring, en biedt daarmee een mooie verrijking in de digitale wereld waar ze opgroeien. Wij werken met een netwerk van architecten, specialisten en uitvoeringsmensen die met betrokkenheid, creativiteit, ontwerp en uitvoering met een ambachtelijke kwaliteit maken en leveren.
ERGroeit is dé inspiratiedag voor stadsmensen die stadsboer willen worden. Met een aanbod van meer dan twintig workshops over alle aspecten van stadslandbouw, een infomarkt en een heerlijke lokale lunch. Of je nu een bakje kruiden in de keuken hebt of al jaren een moestuin: ERGroeit is dé plek! Hier leer je van de meesters: ervaren stadsagrariërs die de principes van de stadslandbouw in de vingers hebben. Van kippen houden in je achtertuin en moestuinieren op het balkon tot een eetbaar groene oase aanleggen op rauwe stadsaarde. De mogelijkheden zijn legio, maar hoe doe je het nu zo gezond, duurzaam en betaalbaar mogelijk? Ook als je een initiatief wilt starten biedt ERGroeit een schat aan informatie; wat is de belangrijkste wet- en regelgeving en hoe zet je een samenwerking op.
Moestuinman is sinds het begin betrokken bij het festival. Hij denkt mee in de organisatie en geeft workshops als ‘De natuurlijke moestuin’. Met zijn ervaring en netwerk levert Moestuinman een belangrijke bijdrage aan het succes van het festival.
Friscat is Cathy van den Berg. Cathy is ontwerper en communicatiespecialist. Ze heeft een aangeboren intuïtie voor styling en sfeer. Feilloos legt ze haar vinger op wat we ‘beleving’ noemen. Cathy weet waarom je ergens graag komt, en je je daar fijn voelt. In haar werk geeft ze kleur aan abstracte begrippen, en verbindt ze creativiteit met business.
Een opdracht begint voor mij altijd bij het verhaal. Ik ben verslaafd aan verhalen. Maar, ze moeten wel écht zijn, ik handel niet in gebakken lucht. Daarnaast ben ik een echte estheet. Tijdens wandelingen in stad en natuur speur ik naar mooie dingen. Vorige week zag ik een ijsvogel, dan is mijn dag gelijk goed. Schoonheid lijkt vaak toevallig, maar ik probeer het te vangen, zodat ik het kan herhalen, in scene kan zetten. Voor mijn klanten, voor mezelf. Zo probeer ik de wereld een beetje mooier te maken.
Moestuinman heeft zo’n mooi verhaal. We hanteren dezelfde werkwijze en principes en met veel plezier help ik Max om zijn missie te vertalen naar beeld en tekst. Zoals deze nieuwe website, het opzetten van een campagne of het voeren van de dialoog met zijn community. Dan kan hij blijven doen waar zijn passie ligt.
Lelie Zorggroep Wonen, Zorg en Welzijn biedt een veilige, vertrouwde plek als mensen het niet meer (helemaal) zelf redden. We stemmen onze zorg, hulp, behandeling en begeleiding af op hun individuele wensen, behoeften en mogelijkheden. Professioneel, persoonlijk en liefdevol, geïnspireerd door het christelijk geloof. Juist daarom is iedereen welkom.
Lelie Zorggroep Wonen, Zorg en Welzijn heeft verpleeg- en verzorgingshuizen in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel. Eén daarvan is verpleeghuis Pniël in Kralingen. De binnentuin van Pniël was aan een opknapbeurt toe. Samen met de Moestuinman en de nabijgelegen basisschool Vrije School Vredehof is een plan bedacht om de tuin zo in te richten dat zoveel mogelijk mensen er plezier aan beleven. Met steun van het Oranje Fonds en het Sint Laurensfonds heeft Moestuinman een eetbare natuurtuin ‘De geheime tuin’ voor jong en oud gerealiseerd.
Onder de naam Natuurlijk op Zuid ben ik sinds 2012 actief in de Rotterdamse stadslandbouw. Naast tuinbeheer voor groene projecten en eco-hoveniers werkzaamheden voor particulieren, houd ik me bezig met ontwerp, advies en educatie op het gebied van permacultuur.
Ik heb Max leren kennen in 2011 via het permacultuur netwerk en vrij snel daarna zijn we gaan samenwerken. Inmiddels ken ik Max als een betrouwbare collega-ondernemer die zich altijd met hart en ziel inzet voor zijn projecten. Hij heeft deskundigheid als het gaat om permacultuur, stadslandbouw, projectleiding en uitvoering. Daarnaast is Max een prettig mens, overlegt hij veel en staat hij open voor feedback.
In 2014 is in de wijk Hillesluis buurtmoestuin ‘Fijnoord’ ontstaan. De tuin is gelegen in het Varkenoordse Park tegenover het Feyenoord Stadion. Deelnemers zijn Verzorgingshuis De Beukelaar, basisschool De Piramide en de buurtbewoners. Samen met kinderen, ouderen en buurtbewoners werken we in de tuin.
In het kader van de leertijduitbreiding op Rotterdamse scholen heeft De Piramide voor de moestuin gezocht naar deskundigheid om de lesuren een kwaliteitsinjectie mee te geven. Dat hebben wij gevonden bij Moestuinman; wekelijks is Iris ‘moestuinvrouw’ twee middagen op de tuin voor onderhoud én moestuinlessen voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Zij vinden het geweldig om met haar op de tuin te werken, zelfs in de zomervakantie. We kijken uit naar het nieuwe seizoen!
Bij voldoende aardebewustzijn kunnen jouw keuzes ten aanzien van leefstijl, samenleven en leefomgeving positief uitpakken voor de hele planeet. Planetcare wil je laten ervaren wat de aarde voor jou betekent en wat jij voor de aarde kan betekenen. Vader en dochter slaan de handen bijeen voor groenprojecten en voorlichting. Vergroening in de stad vinden wij erg belangrijk, want de natuur is heilzaam. Wij zijn niet in een hokje te plaatsen, onze horizon is breed met als rode draad het planetair bewustzijn. Wij werken met hoofd, hart en handen en geloven in het bundelen van talenten en kwaliteiten wat uiteindelijk zal leiden tot synergie.
Gerrit Roukens heeft al voor de oprichting van Planetcare in april 2015 regelmatig als ambtenaar van de gemeente Rotterdam samengewerkt met Max. Samen hebben wij de permacultuur jaarrond cursus (Rotterdam 2013, 2014 en 2015) gefaciliteerd. De educatieve tuin de Enk is regelmatig één van de plekken waar Moestuinman lezingen, workshops en cursussen organiseert. Ook lag de Enk vaak op de route van de vele fietstochten van Max. Tot echte samenwerking kwam het toen Planetcare is gevraagd mee te werken aan de presentatie in Museum Rotterdam, waar het fenomeen stadslandbouw en de rol van Max wordt tentoongesteld.
Primo Schiedam is de overkoepelende stichting voor het openbaar basisonderwijs in Schiedam. Met tien unieke basisscholen en een school voor speciaal basisonderwijs is er voor elk kind een passende school. Behalve onderwijs van hoge kwaliteit biedt elke school een eigen profiel wat er voor zorgt dat elk kind optimaal wordt voorbereid op een eigen rol in de maatschappij. Alle Primo-scholen zijn brede scholen. Hierbij wordt intensief samengewerkt met diverse partners, zoals kinderopvang, welzijnsinstellingen en sport- en cultuurorganisaties.
In 2015 heeft het schoolplein van de Montessori Schiedam een ware metamorfose ondergaan. Een gedateerd en saai plein met vooral heel veel grijze stoeptegels is veranderd in een natuurparadijs met eindeloze speel- en ontdekmogelijkheden. Dit project is tot stand gekomen door een intensieve en constructieve samenwerking met o.a. Moestuinman. De ideeën van de leerlingen en de plannen van zeer betrokken ouders en personeelsleden is vertaald in een prachtig ontwerp wat vervolgens door Moestuinman vakkundig is gerealiseerd. Een samenwerking waarbij elk stukje op zijn plaats viel met als resultaat een prachtig groen ontdek-plein waar de leerlingen van de school nog jarenlang plezier van zullen hebben. We kijken uit naar een volgend project!
Het Rotterdams Forest Garden Netwerk (RFGN) is een samenwerkingsverband van professionals uit uiteenlopende disciplines dat forest gardens (oftewel voedselbossen) in en rond de stad ontwikkelt en realiseert, met de regio Rotterdam als uitvalsbasis. Het netwerk combineert kennis en kunde op het gebied van ontwerp, uitvoering en beheer van forest gardens met inzicht in de sociale en milieutechnische inpassing er van in de stad. Het RFGN werkt nauw samen met andere partijen om voedselbossen op een verscheidenheid aan kansrijke plekken te realiseren: van randstedelijke recreatiegebieden via openbare parken tot binnenstedelijke collectieve tuinen. Daarnaast organiseert het RFGN activiteiten om de bekendheid met en kennis van het concept forest garden en de mogelijkheden die het biedt te vergroten.
Moestuinman heeft al meerdere binnenstedelijke voedselbossen gerealiseerd. Binnen het netwerk houdt hij zich bezig met vrijwel alle aspecten van voedselbossen, maar zijn unieke bijdrage is het ontwikkelen van een sociaal en educatief netwerk rond voedselbossen, van vrijwilligersgroepen, via een voedselboswerkgroep tot een voedselboslesprogramma.
Jeroen en Mirjam Hooijmeijer vormen samen Snoepjestuin. Jeroen is de tuinman en gespecialiseerd in eetbare beplanting. Hij realiseert het ontwerp en de aanleg van eetbare natuur en ontdektuinen waar Mirjam educatieve programma’s bij ontwikkelt. Samen werken ze voor scholen en andere instellingen. Ze zijn beiden deelgenoten bij Rotterdam Forest Garden Netwerk en delen hun passie voor voedselbossen.
Zou het niet prachtig zijn als we de openbare ruimte van Rotterdam en omgeving vergroenen op een duurzame manier en dat het aangelegde groen ook nog eetbaar is, weinig onderhoud vereist en nog generaties mee kan? Vanuit deze gedachte en op initiatief van Max (Moestuinman) is de vrijwilligers werkgroep Voedselbos Kralingen ontstaan. Zo’n 15 vrijwilligers werken aan het verwezenlijken/onderhouden en het bekend maken van het Voedselbos (800m2). Het Voedselbos is op 15 december 2013 aangelegd in het park de Nieuwe Plantage, in de wijk Kralingen (het park is gelegen tussen de Oudedijk en Weteringstraat ter hoogte van de Jericholaan (klik hier voor de kaart).
Sinds 2014 werkt Stichting Voedseltuin samen met Moestuinman. Max geeft leiding op de tuin aan onze groep van 40 vrijwilligers volgens de principes van permacultuur. Hij stuurt ze aan en brengt zijn kennis van het groen over op de groep vrijwilligers. De hele oogst gaat naar een aantal uitdeelpunten van de Voedselbank en de vrijwilligers. Tevens is het voor de vrijwilligers een plaats voor zinvolle dagbesteding, een plaats om te leren en je netwerk te vergroten.
Sanne van Aperen
Abela
Wouter van Eck (nieuwe tekst)
Het Lachende Varken
Museum Rotterdam
Natuurtalent
Studenten(tuin)
Trompenburg
Voedselbos Vlaardingen
Voord&Wij (of Walden21)
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer informatie
We maken gebruik van cookies om o.a. het aantal bezoekers op onze website te meten.